Papírgyűjtés

Kedves Szülők és Gyerekek!

Az idei tanév őszi papírgyűjtésén iskolánk tanulói 3615 kg papírt gyűjtöttek. Köszönjük!

A munkában segítségünkre voltak:

Krebs Bálint, Molnár Dániel, Szaniszló Dávid, Prosenszki Zalán és Kochnyák Arnold 8. osztályos tanulók.

Legközelebb tavasszal rendezünk gyűjtést, melynek időpontjáról mindenkit tájékoztatni fogunk.

 

A papírgyűjtés eredménye ITT megtekinthető.

Csepreghy Gabriella

 

 

 

 

************************************************************************************

A rendszeres (havonkénti) papírgyűjtés 2015. januárjától megszűnik.  A jövőben  évenként egy-egy alkalommal, ősszel és tavasszal tervezünk papírgyűjtést az iskola javára.  A tavaszi papírgyűjtés időpontjáról időben értesítjük az érdeklődőket az iskola honlapján, faliújságján.

 

Köszönet mindazoknak,  akik munkájukkal, gyűjtéssel segítették a rendszeres iskolai papírgyűjtést  az elmúlt két évtizedben. 🙂

Kelemen Marika néni 

Iskolánkban kb. 1995 óta  gyűjtjük rendszeresen a papírt. A “rendszeresen” a mi esetünkben azt jelentette, hogy a tanév minden hónapjának, minden első hétfőjén, keddjén, szerdáján reggel 7-8 óra között veszik át az újrahasznosításra szánt papírt a Papírgyűjtő Fiúk.   Havonta átlagosan 3-4000 kg papírt szállított el tőlünk az egyik papírgyár.

A papírgyűjtés a tanév első felében az iskola javára történt. Ebből a pénzből  az iskola meg tudott venni olyan eszközöket, berendezéseket, amelyekre a költségvetésből  nem futotta.  Így jutottunk hozzá kerti fajátékokhoz, hűtőgéphez, tűzhelyhez a tankonyhába, mosógéphez, amely lehetővé teszi, hogy naponta tudjuk mosni a konyharuhákat, terítőket.  (Sokáig a törölközőket is,de erre már nincs szükség, hiszen a 2009/10-es tanév elejétől minden mosdóban papírtörölközőt használnak a gyerekek, mely higiénikusabb a textiltörölközőnél. A 20010/2011-es tanévben 100e Ft-tal támogattuk az alsó emeleti vizesblokk felújítását, valamint az osztályok színházlátogatásához járultunk hozzá. 2011/2012-es tanévben az egyik alsós tanterembe kerültek új padok, székek.  A vásárláshoz a papírgyűjtés 120e Ft-tal járult hozzá. A 20102/2013-as tanévben 365 ezer Ft értékben  oktatási eszközök vásárlását ( 2 db CD-s magnó ), kulturális programokat, pályázatok díjazását valamint szakmai újságok előfizetését és a papírgyűjtő jutalomtábort  támogattuk. A 2013/14-es tanévben több apróbb kiadást fedeztünk a papírgyűjtésből 170e Ft. értékben, mint például: varrógépek javítása, virágföld, növények vásárlása, a kórus részére egységes kottatartók vásárlása, fénymásoló gépbe, irodai, tanári nyomtatókba festékpatronok vásárlása.

A 2014/2015-ös tanév első felében az iskolai könyvtár felszerelését szeretnék felújítani, ill. irodatechnikai gépekkel korszerűsíteni.

 

A papírgyűjtésnek azonban nem csak anyagi haszna van.  Összefogásra, környezet-tudatos életvitelre, sőt kapcsolatok teremtésére, ápolására neveli a gyerekeket és minket felnőtteket is.

Néhány szó azokról a gyerekekről, akik reggelente a papírgyűjtésnél dolgoztak.  Ezek a fiúk a munkára jelentkezők közül a kiválasztottak, akik  bizalmat kaptak.  Vállalták, hogy reggelente 6.50-kor kezdenek, akkor is ha télen még kormsötét van, hogy adott idő alatt egymásra és a “beszállítókra” figyelve legjobb tudásuk szerint becsülettel dolgozzanak esőben, hóban, szélben, napsütésben.  Igaz, amikor elvállalták ezt a munkát, még nem tudták, milyen nehéz korán kelni, ázni, fázni, de zokszó nélkül, sőt merem állítani élvezettel tették a dolgukat.  Büszkék vagyunk ezekre a gyerekekre.

Az osztályok versenyeztek egymással, melyik osztály gyűjti a legtöbb papírt. A verseny állása megtekinthető a “Papírgyűjtés” menüpontban.