Iskolai Alapítvány

Kedves Szülők, Adományozók!

 

A Zugligeti Esten 532.500 Ft befizetés történt a Zugligeti Iskola Alapítvány javára. A befizetéseket köszönjük!

 

Az Esten többen jelezték, szívesen támogatják az alapítvány céljait és ennek menetéről kértek tőlünk információt.

A cég (jogi személy) részéről történő alapítványi adakozás menete a következő:

 1. A cég (jogi személy) számlájáról kell az Alapítvány bankszámlájára, az OTP Banknál vezetett 11712004-20126474-es bankszámlaszámra az adományt átutalni.
 2. Erről az Alapítvány egy igazolást állít ki. Az átutalás megtörténte után kérjük az igazolás kiállításához keressék Vittek Andrea tanítónőt az iskola 06/1/2008721-es telefonszámán, vagy személyesen az iskolában.
 3. A kiállított igazolást oda kell adni a cég könyvelőjének, aki a törvényi szabályozásoknak megfelelően be tudja állítani azt a költségek közé.

 

Támogatásukat ezúton is köszönjük, az összegyűlt pénz felhasználásáról, a beruházás(ok) indításáról a későbbiekben is tájékoztatni fogjuk Önöket!

 

Üdvözlettel: A Zugligeti Iskola Alapítvány Kuratóriuma

 

 

Kedves Szülő, jövőbeli Támogatónk!

 

Köszönjük, hogy gondolkodik alapítványi befizetésen, vagy személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásán a Zugligeti Iskola Alapítvány és így közvetett módon az Iskolába járó közösség, diákok számára.

Az alábbiakban összeszedtük azokat a legfontosabb információkat, az Alapítvánnyal kapcsolatos, gyakran felmerülő kérdéseket, amelyek megkönnyítik a befizetésről szóló döntés meghozatalát, illetve a befizetést az Alapítvány javára.

Felajánlását köszönjük az Alapítvány és az Iskola közössége nevében!

Az Alapítvány kuratóriuma

 

Hogyan fizethetek közvetlen átutalással az alapítványnak?

Az Alapítvány számára közvetlenül, annak bankszámlaszámára történő átutalással fizethetünk.

Az Alapítvány bankszámlaszáma: 11712004-20126474

Az alapítvány adószáma: 19703725-1-43

A befizetésekről az Alapítvány minden olyan esetben befizetési igazolást ad a befizető részére, ahol a befizető jogi személy (cég) volt.

 

Hogyan ajánlhatom fel személyi jövedelemadóm 1%át az alapítványnak?

Minden évben lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról legkésőbb május 20.-áig.

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, így a Zugligeti Iskola Alapítvány számára is.

A támogatásról szóló rendelkező nyilatkozat benyújtható:

 • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
 • e-SZJA online kitöltő felületen ügyfélkapus regisztráció esetén elektronikus úton, vagy ügyfélkapus regisztráció nélkül postai úton,
 • munkáltatói adómegállapítás esetén május elejéig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, (Fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jele, a leragasztás helyén pedig az aláírása!)

 

Mi történik, ha nem rendelkezem az Alapítvány számára az adóm 1%-ának felajánlásáról?

Ez az összeg az Alapítvány számára elveszik, az adó bekerül a központi költségvetésbe.

Ezért (is) fontos az adóbevalláskor a tudatos gondolkodás, a bevallás körültekintő elkészítése.

Ezen 1% sorsa az adózó kezében van, ő dönt, felajánlja közvetlen, vagy közvetett környezete számára egy olyan cél érdekében, melyből az adott közösség – ebben az esetben az Iskola – fejlődik, céljai megvalósulásához elegendő forrással rendelkezik.

A Human Dialog 2016. évi kutatása alapján ennek ellenére a nem nyilatkozók relatív többsége, 14,6 százaléka azért nem ajánlja föl egyetlen civil szervezetnek és/vagy egyháznak sem az adója egy százalékát, mert elfelejti, további 8,6, illetve 5,3 százalék azért nem, mert vagy más készíti helyette a bevallását, vagy nem is tud róla, hogy nyilatkozhat erről.

Ugyancsak ebből a kutatásból derül ki az is, hogy azok közül, akiknek kérésre már tavaly is a NAV készítette el az adóbevallást, csak minden negyedik ember (23%) rendelkezett az adója egy-egy százalékáról.

Ugyanakkor azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, csak minden negyedik adózó nem ajánlotta föl az egy százalékot (78% rendelkezett róla).

 

Mi a célja az Alapítványnak?

Az Alapító Okiratunk szerint célunk:

„ Minden olyan kezdeményezés támogatása, amely a Zugligeti Általános Iskola oktatási színvonalát emeli, és a tanári kar, valamint a tanulók erkölcsi és anyagi megbecsülését célozza”, továbbá „a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés elősegítése”.

 

Mire költötte az Alapítvány a rendelkezésre álló forrásait?

Az elmúlt években igyekeztünk a rendelkezésünkre álló forrásokat az Alapítvány célrendszerének megfelelően az Iskolai közösség érdekében a legmegfelelőbben hasznosítani. Hadd említsünk meg néhány megvalósult programot, beruházást:

Évente ismétlődő programok finanszírozása:

 • Zugligeti Est – az iskola kulturális estjének megrendezése.
 • Családi Sportnap támogatása.
 • Ágota díj támogatása.
 • Alapítványi kirándulások támogatása.
 • Az osztályok színház- és múzeumlátogatásának támogatása.
 • Pályázatok, tanulmányi versenyek meghirdetése, díjazása.
 • Hozzájárulás a gyerekek év végi jutalmazásához.
 • Tankonyha működéséhez szükséges alapanyagok beszerzése.

 

Egyszeri beruházások, programok finanszírozása:

 • Az iskolaudvaron található rekortán burkolatú futópálya építésének támogatása /1.270.000 Ft alapítványi forrással/.
 • Másológép vásárlása, karbantartásának finanszírozása.
 • Kosárpalánk vásárlása.
 • Támfal építése az alsó udvaron (a futópálya mellett).
 • Az alsóudvaron található, fa köré épített pad megépítésének finanszírozása.
 • Oktatási eszközök gyarapítása.
 • Napközi részére játékok beszerzése.

 

Melyek a közeljövő céljai (tervezett beruházások, programok)?

Az Alapítvány ebben és a következő tanévben is támogatni fogja az iskola életét színesítő, kultúráját, szellemiségét megőrző iskolai programokat.

Emellett a következő időszak nagy célja az Iskola udvarán található focipálya felújítása:

 • a focipálya alapjának megerősítése,
 • a jelenlegi aszfalt burkolat rekortán burkolatra történő cseréje,
 • a betontámfal megerősítése, elegendő forrás esetén annak kiváltása.

A beruházás tényleges célja az Iskola eszközparkjának megújításán túl a gyerekek horzsolásos sérülésveszélyének drasztikus csökkentése. Nem mindegy hogy aszfaltra, vagy rekortán burkolatra esnek egy rosszul sikerült belépő/ csel után.

 

Miből gazdálkodunk (az Alapítvány forrásai)?

Személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása

Alapítványunk közhasznú alapítvány, ezért a személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetővé teszi, hogy magánszemélyek adójuk 1%-át nekünk is felajánlhassák. Az 1%-ként kapott összegek nagysága évről-évre változik, a 2016-os évben ez az összeg 623.848 Ft volt.

 

Zugligeti Esten összegyűjtött támogatói felajánlások

A Zugligeti Est iskolánk legnagyobb kulturális rendezvénye, egyben jótékonysági műsora a Zugligeti Iskola Alapítvány javára. Tavaszonként, ezen a programon fellép az iskola apraja-nagyja. Az utóbbi években, az Önkormányzat jóvoltából a MOM Kulturális Központ színháztermében tarthatjuk előadásainkat. 2016 tavaszán a belépőkből befolyt összeg 745.500 Ft volt.

 

Szülői intézményi befizetések

Az Alapítvány 11712004-20126474 számú folyószámlájára történő közvetlen befizetéssel, vagy átutalással vállalatok, intézmények és magánszemélyek is hozzájárulhatnak működésünkhöz.

 

Dűlőkeresztelő Mulatság támogatói jegyei

Idén másodszor kerül megrendezésre a Dűlőkeresztelő mulatság, melyet 168 év után, 2015 májusában, szülői kezdeményezésre tanárok és szülők élesztettek újjá. A mulatság egy helytörténeti sétával indul, majd borkóstolóval, vacsorával folytatódik és végül táncmulatsággal zárul. A rendezvényre támogatói- és a vacsorára szóló jegyeket lehet igényelni, ezzel szintén hozzájárulva az alapítvány működéséhez.

 

Alapítvány kuratóriuma

Az Alapítvány kuratóriumi tagjai között többségében a Zugligeti Iskolában tanuló gyerekek szülei tevékenykednek. Tevékenységüket természetesen nonprofit jelleggel, bármiféle tiszteletdíj nélkül végzik azért, hogy az Alapítványba befolyó 1%-os és egyéb felajánlások 100%-ban a gyerekek és az Iskola javára hasznosuljanak. A kuratórium tagjai, illetve az Alapítvány életében résztvevő szülők igyekeznek mindent megtenni, hogy hozzájáruljanak a Zugligeti Általános Iskola hírnevének öregbítéséhez, melynek végső záloga nem anyagiakban mérhető, hanem az ide járó, s majdan innen kikerülő diákok fejében és lelkében van. Az ehhez nyújtott eddigi segítséget őszintén és hálásan köszönjük a szülőknek, tanároknak és a diákoknak egyaránt!